Stoppa bemanningskarusellen!

lördag, december 5th, 2009

Bestämde mig för att haka på den utmärkta debatt som bl.a Josefin Brink dragit igång, om problemen med bemanningsföretagen, förhoppningsvis kommer det med i BT!

Under det gångna året har flera företag valt att säga upp delar av eller hela sin personal, för att direkt därefter ersätta dem med bemanningspersonal. Senast har det handlat om modeföretaget Urban Outfitters, vilka valt att hänga med i bemanningskarusellen efter att ha vägrat sina anställda kollektivavtal. Det är inte okej att arbetsgivarna använder utpressning mot sina anställda i stil med ”om ni inte försämrar era arbetsvillkor sparkar vi er och ersätter er med bemanningspersonal”, därför behövs en förstärkning av Lagen om anställningsskydd.

Bakgrunden till att bemanningskarusellen uppmärksammats en hel del på senaste tiden är att personalen i klädbutiken Urban Outfitters i Stockholm ville organisera sig fackligt och få ett kollektivavtal. De ville ha det som så gott som alla andra anställda i Sverige har: tjänstepension, försäkringar och ob-tillägg när de jobbade kvällar och helger. Detta kan knappast ses som några kontroversiella krav, utan ytterst rimligt.

Lagen om anställningsskydd, LAS, finns till för att folk som jobbar skall kunna kräva hyggliga arbetsvillkor, utan att hotas med uppsägning. Så länge det är möjligt för företag att sparka dem som kräver kollektivavtal, för att direkt därefter ersätta dem med bemanningspersonal, är inte LAS tillräcklig utan behöver förstärkas. Bemanningsföretag är till för att täcka tillfälliga behov av arbetskraft, inte i syfte att trakassera och göra sig av med ”obekväma” anställda.

Vänsterpartiet kräver därför att LAS skärps, så att det blir förbjudet för arbetsgivare att byta ut sina anställda mot inhyrd arbetskraft. På så vis garanteras de anställdas rättigheter och oseriösa företag hindras att ta till utpressningsmetoder.