Svar till Centern om ungdomsjobben

lördag, juli 31st, 2010

I dagens BT replikerar Centern på mitt debattinlägg ”Vänsterargument för unga”. Egentligen hade jag inte tänkt svara, eftersom repliken knappt innehöll några argument, men till slut blev det ett kort svar i alla fall:

Leif Sternfelds (C) skriver i ett svar till mig (2010-07-31) att det visserligen är skönt att ha en trygg anställning, men att det är bättre för ungdomar att jobba till usla löner och otrygga villkor än att vara arbetslösa. Varför är det omöjligt att unga ska få jobb på samma villkor som vuxna? Ungdomar har redan lägre löner än vuxna, det är svårt att se hur än lägre löner skulle kunna gynna ungdomsgruppen. Att stimulera till anställning av arbetslösa genom slopad arbetsgivaravgift skulle däremot kunna få in fler unga arbetslösa på arbetsmarknaden, utan att det drabbar ungdomarna själva i form av lägre lön.

Osäkra visstidsanställningar har redan satts i system och ungdomar får sällan ett fast jobb. Det innebär att man har svårt att skaffa en bostad eller våga säga ifrån till chefen, eftersom den som bråkar kan få gå. Det är en verklighet långt ifrån Centerns föreställning om att anställningsskyddet är för starkt. Tvärtom är det lätt att finna argument för att tryggheten borde öka och att tillsvidareanställning alltid borde vara norm vid anställning.

Det är ett faktum att unga missgynnas av att rösta på Alliansen. En röst på Vänsterpartiet däremot innebär en röst för full sysselsättning, trygg anställning och riktig lön – oavsett om du är ung eller gammal.