Invandrare eller boråsare?

tisdag, november 5th, 2013

Idag har Arbetslivsförvaltningen arrangerat den årliga Integrationsdagen. Över 250 deltagare samlades i de fantastiska nya lokalerna i Simonsland för att lyssna till föreläsare från olika områden. Först ut var kommunalrådet Andreas Schönström från Malmö. Han berättade om de stora utmaningar och möjliga lösningar som Malmö står inför. Det finns många likheter mellan Malmö och Borås och våra två kommuner har helt klart en del att lära av varandra. Vad jag tog med mig var två saker, dels att stora investeringar både i den mjuka och i den hårda sektorn i en kommun behövs för att utveckling ska ske, dels synsättet ”alla är i första hand malmöbor, inte invandrare och svenskar” – det sistnämnda är verkligen något som vi borde anamma i Borås.

Under resten av dagen fick vi bland mycket annat lyssna till Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, SFI och polisen. Dagen avslutades med en paneldebatt. Som alltid, när integration diskuteras, var det utbildning, bostad och arbete som var i fokus, där finns så klart de stora utmaningarna också för Borås. Men dagens kanske mest tänkvärda inlägg kom från publiken i den avslutande debatten. ”Varför så negativt fokus på Integrationsdagen?” Vi måste prata om allt bra som invandringen innebär, vi behöver befolkningsökningen, arbetskraften och de nya idéerna till vår stad. Borås hade inte varit vad vi är idag om det inte varit för vår historia av invandring. Det får vi aldrig glömma.